caritasdrzonkow
  Paschaliki

W 2009 roku pilotażowo Caritas zaproponowała akcję polegającą na dystrybucji małych paschalików, wielkością zbliżonych do małej świecy wigilijnej. Mając na uwadze pozytywny odbiór nowej akcji oraz trudności związane z przygotowaniem i realizacją dotychczasowej, długoletniej akcji Chleb Miłości, w roku bieżącym postanowiono zrezygnować z tej akcji jedynie na rzecz paschalików.

Mały symboliczny paschalik obecny w domu ma przypominać o:

· religijnym charakterze Świąt Wielkiej Nocy

· obecności Zmartwychwstałego Chrystusa w codziennym życiu rodzinnym

· konieczności podążania każdego dnia za Chrystusem, którego światło oświeca drogę życia każdego człowieka

· pełnieniu uczynków miłosierdzia, przez które chrześcijanin staje się światłem prowadzącym innych do Chrystusa.

Ofiary zgromadzone w ramach akcji wykorzystane zostaną na dzieła prowadzone przez diecezjalną Caritas. Dofinansowane zostaną m.in. Kluby Seniora w ramach Diecezjalnej Sieci Klubów Seniora, Świetlice prowadzone w ramach Diecezjalnej Sieci Świetlic i inne placówki i działania.

Ofiara za paschalik ustalona została (wzorem ubiegłego roku) na 5 zł.

Rozprowadzanie paschalików od Niedzieli Palmowej jest jednym z zadań Parafialnego Zespołu Caritas.

Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja